woensdag 4 november 2015

Eenlapskleding.

Burda, September '15
Eenlapskleding

Ik heb enorme bewondering voor hele kledingwijzen die tot stand gebracht worden met slechts één lange lap stof, soms met een bescheiden hulpstukje. Hoe creatief moet je zijn om een hele (functionele!) outfit te bedenken uit één lap...

De sari’s in India zijn daar een mooi voorbeeld van, maar ook de toga’s van de Romeinen, de gewaden van de monniken in Tibet en eigenlijk op flink wat plekken waar traditionele kleding om de hoek komt kijken. Al duizenden jaren wordt gewerkt met slechts een paar lappen en veel vouwen en plooien, zonder al te veel poespas en ritsen. Dit in tegenstelling tot de eendagskleding, die vandaag in de winkel ligt maar morgen eigenlijk alweer uit de mode is. Onze oogjes kunnen al het moois amper aan, laat staan onze portemonnee. We worden lekker opgezweept en het consumptisme  heeft vrij spel, terwijl de duurzame tijdloosheid sip in een hoekje staat toe te kijken en er weer een onderbetaalde werknemer flauwvalt.
Oké dit is een heel andere discussie, lang leve de eigen naaimachine en terug naar de eenlapskleding.
In Marokko kwam ik nog zo’n prachtig voorbeeld tegen van een hele jurk uit één lap. Er zaten wel mouwtjes in genaaid dus het is wel een beetje vals spelen, maar het idee geldt nog steeds. Overigens heb ik welgeteld niemand in deze kleding over straat zien gaan dus het zal ook wel niet meer in gebruik zijn, toch vind ik het noemenswaardig. Het leuke aan deze jurk-met-ingebouwde-harembroek (bij gebrek aan een beter omschrijvende term) is dat de lap niet horizontaal gewikkeld wordt zoals bij de sari’s en ook niet diagonaal zoals bij de toga’s, maar verticaal. Huh, verticaal? Ja ik stond ook in verbazing te knipperen. Je doet dus eerst de mouwtjes aan, dan ligt er zo’n anderhalf meter aan stof voor je op de grond tussen je voeten, die haal je tussen je benen door en dat bind je bovenaan met een touwtje weer vast. Een taillestuk er omheen voor de nodige vormen et voilà, klaar is Kees (of Zayneb of Deena). Geniaal toch? En het is superhandig met plassen want je hoeft alleen maar je harembroekdeel opzij te schuiven, daar zit immers een split van anderhalve meter hoog. Tenminste , ik vermoed dat het handig is, nog niet geprobeerd. De split gedraagt zich overigens niet heel zedelijk in de wind, maar daar heb je dan weer leggings voor.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten